by 84Olympics Brewery
Craft beer

Zanatska (Kraft) pivara proizvodi vrhunska piva od najkvalitetnijih sirovina (ječmenog slada)
uglavnom njemačkog i austrijskog porijekla, američkih i engleskih sorti hmelja koji služi za dobijanje
gorčine, okusa i mirisa, te francuskih i italijanskih sorti kvasca uz čiju se pomoć u procesu
fermentacije iz šećera dobijenih “ukomljavanjem” (natapanjem u toploj vodi) ječmenog slada, dobija
alkohol.

Druga, važna osobina Kraft pivara je da su one nezavisne i da u svojoj strukturi nemaju kapital
industrijskih pivara, te da proizvode male količine piva.


Kod nas, u BiH, jako je malo Kraft pivara čemu uglavnom doprinose neprilagođeni propisi koji
zanatske pivare poistovjećuju sa velikim industrijskim pivarama i nameću im sve obaveze kao da one
proizvode milione a ne stotine litara piva mjesečno. Osim toga, propisi pogoduju uvoznicima pa se
dešava da su uvozna piva u BiH puno jeftinija nego u matičnim zemljama, a značajno jeftinija od
domaćih industrijskih pivara.


Zato i imamo samo par kraft pivara od kojih je najopremljenija i najprofesionalnija ‘84 Olympics Craft
Brewery
.
U Čapljini postoji jedna, u Banja Luci dvije i Brčkom jedna kraft pivara. Samo poređenja
radi, u Hrvatskoj ih ima preko 100 i najmanja od njih proizvodi mjesečno kao sve kraft pivare u BiH
zajedno.


Proces proizvodnje Kraft piva se odvija u etapama, tokom 21-og dana a radi se ručno, u malim
količinama i sa najkvalitetnijim sirovinama. Sam proces započinje ukomljavanjem ječmenog slada
(može se dodati i pšenični slad, zob i dr.) prilikom čega se u toploj vodi iz slada otapaju šećeri a
potom se ta slatka tekućina kuha uz dodavanje hmelja koji ima ulogu začina a pivu daje gorčinu ali i
okus i miris, sve u zavisnosti od vrste, količine i vremena u kome se dodaje.
Nakon kuhanja, koje traje od 60-90 min. dobijena tekućina – wort se hladi na sobnu temperaturu, u
što kraćem vremenu i potom prebacuje u fermentor u koji se potom dodaje kvasac čime počinje
proces fermentacije i proizvodnja kraft piva. Kvasac jede šećere iz worta i pri tome proizvodi alkohol i
CO2. Proces fermentacije traje od 5-7 dana ako se odvija u kontrolisanim uslovima i profesionalnoj
opremi a nakon toga se prebacuje u tankove za bistrenje gdje se u narednih 15-ak dana pivo bistri na
temperaturi od 2 °C.
Prilikom čitavog procesa se konstantno održavaju i mjere potrebni parametri a posebno temperature
i pritisak koji stvara CO2 dobijen procesom fermentacije.


Nakon bistrenja, pivo se puni u boce i kegove i skladišti u hladnoj komori do isporuke kupcima.
Ovako proizvedena kraft piva su kvalitetnija od industrijskih piva ne samo zbog proizvodnje u malim


količinama nego i zbog upotrebe najkvalitenijih sirovina koji velike industrije sebi ne mogu priuštiti
jer se njihov poslovni model oslanja na proizvodnju ogromnih količina prosječno kvalitetnih
proizvoda koji nemaju ni okusa ni mirisa.


Zbog činjenice da kod nas nije bilo kraft pivara, nije ni razvijena kultura konzumiranja takvog piva niti
njegovo uparivanje sa hranom. Uglavnom su se pila industrijska piva uz roštilj i pečenja jer su oni
proizvodili samo svijetla lager piva bez okusa i mirisa i u manjim količinama crna lager piva čiju boju
su dobijali bojenjem umjetnim bojama a sve uz upotrebu konzervansa i procesa pasterizacije.


Kraft piva se ne filtriraju i ne pasterizuju zbog toga u njima ostaju sve hranjive i zdrave materije
poput proteina i kvasca. Često se radi toga na dnu boca sa kraft pivom pojavi talog koji zamuti pivo.
Obzirom da kraft pivare proizvode manje količine piva imaju mogućnost da eksperimentišu sa raznim
stilovima te prave daleko veći broj različitih piva.
Kao i kod svih alkoholnih pića, jačina piva se mjeri u % Alc. ali je kod kraft piva bitna i internacionalna
mjera za gorčinu – IBU. Što je broj veći i gorčina je veća.
Treba imati na umu da se radi o prijatnoj gorčini koju daje hmelj a ne o kiselosti, okusu koji često
imaju industrijska piva a koji konzumenti poistovjećuju.
Hmelja inače ima na desetine vrsta pa imaju različite mirise i daju različite okuse. Hmelj raste uz
pritke kao biljke mahunarke, ali plod izgleda poput male šišarke, svijetlo zelene boje.
Neki služe samo da daju gorčinu piva, neki daju okus a neki samo miris. Ima i onih koji daju i gorčinu i
okus što zavisi u kojem se momentu kuhanja worta dodaju.


PALE ALE (PA) – Pejl Ejl
Alc.4-6% IBU 30-50
Naša APA se zove ‘84-ka ili OLYMPICS PALE ALE
Alc. 5,4 IBU 33


Najčešće se proizvode piva tipa PA (originalno engleski stil) ili American Pale Ale (skraćeno APA, čita
se Ej-Pi-Ej).
Kod nas se često izgovara kao što i piše pa strani gosti ne razumiju o kom se pivu radi.
APA je u osnovi isti stil piva kao i PA ali više zahmeljen i sa pretežno citrusnim aromama hmelja koji
se uzgaja u USA a najviše u državi Vašington.

APA je najbolje služiti uz Pileća krilca, pomfrit, hot dog, kobasice, paste ali i uz prženu ribu i lignje, sir cheddar.


RED ALE (Red Ejl)
Alc. 4-5% IBU 18-28


Osim Pejl Ejla, jako rasprostranjenog stila, čest stil je Red Ale, pivo sa amber ili bakarnom do
crvenkastom bojom dobijenom dodavanjem specijalno prženih ječmenih sladova. U tom stilu se jače
osjeti okus tog posebnog ječmenog slada nego hmelja pa se pivarskim jezikom kaže da je to pivo više
na sladnoj nego hmeljnoj strani. Krafteri kažu da je više Malty (Malti – sladan).

RED ALE se služi uz kobasicu, jela sa roštilja, pizzu, piletinu, dagnje, ribu i sushi, lagani polutvrdi sirevi npr. francuski port salut.


IPA-India Pale Ale (Aj Pi Ej)
Alc. 5,5-7,5 IBU 40-70
Naša IPA se zove JALIJAŠ Alc. 6,3 IBU 60


IPA je “nabildani” Pejl Ejl,
odnosno pivo sa jačim procentom alkohola i većom gorčinom dobijenom upotrebom gorkih i
aromatičnih hmeljeva. Stil je dobilo to ime iz razloga što je u vrijeme kolonizacije Indije, engleska
mornarica dostavljala pivo svojim vojnicima i obzirom da se zbog dužine puta i toplote, pivo često
kvarilo, pivarski kuhari su probali da naprave alkoholom jače pivo sa puno više hmelja koji je inače i
prirodni konzervans. U tome su uspjeli i tako je nastao ovaj pivski stil.


Američke verzije IPA koriste citrusne i voćne hmeljeve od kojih su najpopularniji oni sa okusom
limete, narandže, manga ili njihovih kombinacija.

IPA se odlično sparuje sa roštiljem, pomfrit-om, štapićima od mozzarele, svim vrstama odrezaka, burittom i fajitasom a od sireva sa gorgonzola i blue.


Stout (Staut)-tamno pivo
Alc. u rasponu od 4 – 10% IBU od 30-90

Naš Stout se zove CRNJAK
Alc. 4,5% IBU 35


Stout je tamno pivo sa izraženim okusima kakao-a, kafe, čokolade ili mješavinom ovih okusa.
Uz standardni ječmeni slad, u proizvodnji Stouta-a se koriste i tamni sladovi koji se dobijaju prženjem
ječmenih sladova pri čemu stepen prženosti daje karakrerističan okus koji podsjeća na okuse
karamele, kakao-a, kafe i čokolade. Uz sladove, u proizvodnji Stout-a se koriste i ječmene pahuljice
koje daju kremastu strukturu ovom pivu.
Boja ovog stila piva je tamno braon do izrazito crne što zavisi od prženosti i količina ječmenog slada.
Stout se pravi u nekoliko stilova: Dry, Irish, Sweet, Oatmeal, American, Russian, Imperial. Zato je i
raspon količine alkohola i gorčine izrazito velik.
Najpoznatiji Stout-i su Guinness, Murphy's Stout, Beamish Stout, O'Hara's.. i svi spadaju u podstil Dry
Stout. Vrlo je pitak jer ima niži procenat alkohola i umjerenu gorčinu koja dijelom dolazi od prženih
sladova i engleskih sorti hmelja.
Najjači su Imperial Stout-i čija jačina ide i do 12% alc.

Stout ide odlično sa jelima sa roštilja, dimljenom puretinom, jastogom i školjkama, od sireva sa starijim cheddar-om, goudom i parmezanom ali i uz sve čokoladne kolače a naročito čokoladnim tartufima, čokoladni mousse-om i tiramisu.


Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *