by 84Olympics Brewery
Craft beer


Ove sedmice nastavljamo sa serijalom stilova kraft piva. Danas na “meniju” dolazi veoma popularni stil IPA ili India Pale Ale

IPA je postala izuzetno popularna u svijetu craft piva, a mnoge pivare eksperimentišu sa različitim varijacijama ovog stila, dodajući različite sorte hmelja i inovativne sastojke kako bi stvorile jedinstvene i intrigantne ukuse. Ovaj stil je omiljen među pivskim entuzijastima zbog svoje kompleksnosti i izraženih aroma i ukusa.

1. Boja i izgled: IPA može varirati od zlatne do bakarne boje, a može biti mutna ili prozirna. Obično ima bogatu pjenastu glavu.

2. Aroma i ukus: IPA obično ima izražene arome hmelja, sa notama citrusa, cvijeća, borovine ili voća, u zavisnosti od korišćenih sorti hmelja. Okus je često uravnotežen između gorčine od hmelja i slatkog karaktera sladova.

3. Gorčina: IPA karakteriše visok nivo gorčine, koji se obično mjeri u IBU (International Bitterness Units). Ova gorčina može biti umjerena do visoka, a može biti i izraženija u varijantama poput Double IPA.

4. Stilovi: Postoje različite varijacije IPA stila, uključujući:

a. English IPA: Tradicionalna verzija stila koja se oslanja na engleske sorte hmelja i ima izraženu slatkoću od sladova.

b. American IPA: Američka varijacija koja obično ima jaču gorčinu i voćnije, citrusne arome zahvaljujući upotrebi američkih sorti hmelja poput Cascade, Centennial i Citra.

c. Double IPA (DIPA) ili Imperial IPA: Ova varijacija ima veći sadržaj alkohola i hmelja u poređenju s tradicionalnim IPA-ima, što rezultira intenzivnijim ukusom i aromom.

Istorija: IPA ima bogatu istoriju koja datira još iz 18. vijeka. Stil je nastao u Velikoj Britaniji kao odgovor na potrebu za pivom koje bi moglo izdržati dug put do Indije tokom britanske kolonijalne ere. Dodavanje veće količine hmelja i veći sadržaj alkohola pomogli su pivu da se očuva tokom dugog putovanja.

5. Hrana: IPA se dobro slaže sa začinjenom hranom, burgerima, grilovanim mesom, pikantnim sirevima i citrusnim desertima.

6. Raznolikost stilova: Kroz godine, IPA je evoluirala u različite podstile i varijacije. Osim tradicionalnih English i American IPA, postoje i varijante kao što su Black IPA (koja koristi tamne sladove), Session IPA (sa nižim sadržajem alkohola), New England IPA (mutna i sočna varijacija) i mnoge druge.

7. Hmeljevi: Hmelj igra ključnu ulogu u ukusu i aromi IPA piva. Različite sorte hmelja doprinose različitim karakteristikama, uključujući arome citrusa, borovine, tropičnog voća, cvijeća i začina.

8. Povratak tradiciji: Iako su IPA pivari često poznati po eksperimentisanju i inovacijama, postoje i pivari koji se vraćaju tradicionalnijim metodama pravljenja IPA piva, koristeći starije recepte i tehnike kako bi stvorili autentičnije verzije ovog stila.

Naša prva IPA je Jalijaš koja je ujedno i prva dobila sad vec prepoznatljivog hmeljka. Etiketa je u prvom izdanju izgledala ovako:

Jalijaš IPA

Danas je blago redizajnirana i presvučena u plavu boju pa izgleda ovako :):

Redizajn etikete Jalijaš IPA

ABV: 6,2% – IBU: 60 – EBC: 14

Sastav: voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac.

Opis: India Pale Ale je aromatično pivo izbalansiranog kompleksnog okusa u kojem se osjete grejfrut, narandža, marakuja, marelice i crni biber

Kod nas je možete naručiti za vaš lokal ili PUB u flašama ili u kegovima, također možete doći i probati u AG klubu u sarajevu

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *