by 84Olympics Brewery
Craft beer

Dugo nismo pisali jer nas je kuhanje preokupiralo, malo sređivanje pivare, a malo i jer smo lijeni, ali vrijeme je da to ispravimo!

Sa ovim tekstom počet ćemo mini serijal tekstova o stilovima kraft piva koji su najzastupljeniji u pivarskom svijetu i time malo možda nekog novog kraftera upecati a i osvježiti gradivo.

Nekako manje više svi počinju sa American Pale Ale ili APA stilom.

American Pale Ale (APA) je stil piva koji je nastao kao američka varijacija tradicionalnog engleskog pale alea. APA je postao jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih stilova u okviru kraft pivarstva, što je rezultiralo širokom rasprostranjenosti ovog piva širom svijeta.

Evo nekoliko karakteristika American Pale Ale piva:

  1. Boja i izgled: APA ima svijetlu do zlatnu boju, obično prozirnu. Može imati blagu do srednje jaku bijelu pjenastu glavu.
  2. Aroma: Karakteristična aroma APA piva dolazi od američkih hmeljeva koji daju voćne, cvjetne i citrusne note. Može imati i lagane note kruške, jabuke ili drugih voća. Ovo je često balansirano sa slatkastim ili lagano karameliziranim mirisima iz sladova.
  3. Okus: APA ima balansiran okus između slatkog i gorčeg. Sladovi daju osnovni slatkišni karakter, dok hmeljevi pružaju gorčinu koja može biti umjerena do snažnija, ali obično nije preagresivna. Takođe, može imati voćne ili cvjetne note u okusu.
  4. Gorčina: APA ima gorčinu koja je obično umjerena, ali može varirati od pivare do pivare. Američki hmeljevi često daju gorčinu koja je čista i oštra.
  5. Tijelo i tekstura: APA ima obično srednje do lagano tijelo, sa umjerenom količinom ugljičnog dioksida što rezultira u osvježavajućem i pitkom pivu.
  6. Alkoholni sadržaj: APA obično ima umjeren alkoholni sadržaj, obično između 4,5% do 6% alkohola po volumenu.

Istorija: American Pale Ale se razvio tokom ranih dana američkog craft pivarstva kao odgovor na popularnost engleskih pale alea. Američki pivari su eksperimentisali sa američkim sortama hmelja i lokalnim sastojcima kako bi stvorili svoju verziju ovog stila.

  1. Hmeljevi: Američki hmeljevi, kao što su Cascade, Centennial, Citra, Simcoe i Amarillo, igraju ključnu ulogu u aromi i okusu APA piva. Ovi hmeljevi obično pružaju voćne, citrusne i cvjetne arome koje su karakteristične za ovaj stil.
  2. Suho hmeljenje: Neke pivare primjenjuju tehniku dry-hoppinga ili hladnog dodavanja hmelja tokom fermentacije kako bi pojačale aromu hmelja u APA pivu.
  3. Prepoznatljive pivare: Mnoge pivare širom svijeta proizvode svoje verzije APA piva, često dodajući svoj vlastiti pečat ovom popularnom stilu. Neki od poznatih APA proizvođača uključuju Sierra Nevada Pale Ale, Anchor Liberty Ale, i Founders All Day IPA.
  4. Hrana: APA se dobro slaže sa različitim vrstama hrane, uključujući hamburgere, piletinu, ribu, začinjenu hranu, kao i razne vrste sira poput cheddara i gouda.

American Pale Ale je postao omiljen među pivskim ljubiteljima zbog svoje uravnoteženosti, bogate arome i pristupačnosti. Ovaj stil često služi kao ulazna tačka u svijet craft piva za one koji istražuju različite stilove i ukuse.

E sada ćemo malo o našoj APA-i koja je kao i kod mnogih bila naše prvo pivo, prvobitno nazvana “Osamdesetčetvorka” da bi smo je kasnije promovisali u “Legendu” jer ona to zaista i jeste. Kvalitet je od početka isti, možda sa nekoliko nadogradnja koje smo usput primjetili da nedostaju ili su bile plod sugestija ali suština je ostala ista.

Prva etiketa je izgledala ovako:

‘84 (APA)

A danas je ukonponovana sa ostalom svojom “rajom” koja je napravila prepoznatljiv izgled naših etiketa:

‘84 Legenda (APA)

ABV: 5,2% – IBU: 33 – EBC: 20

Sastav: voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac

Kod nas je možete naručiti za vaš lokal ili PUB u flašama ili u kegovima, također možete doći i probati u AG klubu u sarajevu

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *